Jídlo

Bezinkový sirup

Se sirupem jsem začala asi před 3 lety. Z takové nostalgie. Rodiče ho vařili, když jsem byla hodně malá. Je tak dobrý, že jsem jeho chuť nezapomněla až do dospělosti a začala si ho dělat sama.

30174557_10211945661696152_2122674042_o

Celý rok si střádám lahvičky od kečupu, od vína, od rumu, od piva. Všechno co má šikovné zavírání, abych v tom mohla sirup skladovat. Černý bez začne kvést za pár týdnů a jak je vidět, hodně se na to těším.

Receptů na tenhle sirup je na internetu několik, za studena nebo se zahřátím. Já sirup zahřívám, protože pak vydrží déle (mám zásoby na celý rok).

Na 2 litry budete potřebovat (na více litrů vynásobte):

  • 20 velkých květů bezinek
  • 1 litr vody
  • 3 citrony
  • 2 pomeranče
  • 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
  • 1–2 lžíce kyseliny citronové

Květy bezu pečlivě vybíráme a sbíráme jen ty bez nečistot a broučků. Převaříme požadované množství vody a necháme vychladnout. Do studené vody dáme kyselinu citronovou, vymačkanou šťávu z jednoho citronu, zbylé dva nakrájíme na plátky a také dáme do vody. Přidáme na plátky jeden pomeranč a druhý vymačkáme do vody. Nakonec přidáme květy bezu a necháme 24 hodin louhovat.

Druhý den celou směs přecedíme do nerezového hrnce přes sítko (velmi jemné, nejlépe vystlané gázou). Do hrnce přidáme cukr a celou směs zahřejeme, nevaříme. Na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Horkou šťávu nalijeme do umytých nádob a okamžitě zavíráme víčkem. Tímto se sirup svou vlastní teplotou zavaří a vydrží několik měsíců.

Sirup je výborný s perlivou i neperlivou vodou, jako sladidlo do čaje nebo přísada do bábovky. Recept na bábovku bude, až budu mít novou várku sirupu. Už mi bohužel došel a jako novinka letošního roku bude bezinkový med.

Rozhodně se máte na co těšit! Děláte si nějaké domácí sirupy?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí:
Inline
Inline