Právě jsem upekla boží toustový chleba. Sbíhají se mi sliny, snad se nějak udržím, abych ho nesnědla hned celý s máslem.
Pokud by sem zavítal někdo , kdo mě zná a slyšel mě jak tvrdím, že nejím pečivo a domů ho ani nekupuji, tak to do teď byla pravda.
Asi před týdnem jsem se rozhodla, že se naučím péct chleba pro svého prince, který pečivo k životu potřebuje. Snažila jsem se o tmavý chleba plný semínek. Popravdě se moc nepovedl. Jeho příprava trvala asi 14 hodin.
Dnes jsem se rozhodla, dát domácímu pečivu druhou šanci. A vyplatilo se. Po 3 hodinách mám krásný, jedlý toustový chleba. Vím, co v něm je a kde všude byl. Recept jsem našla na webu Cuketky, trochu jsem si ho upravila, protože mám větší formu a chlebík by nebyl tak vysoký a taky nemám váhu, takže jedu přes hrníčky a odhad. Použila jsem i trochu jiný postup, který se mi líbil zase z jiných receptů.
Potřebujete:
– 2 hrnky hladké pšeničné mouky
– hrnek plnotučného mléka
– 1cm plátek rozpuštěného másla (39g)
– 1 a půl lžíce cukru (20g)
– 1 vejce velikosti M
– lžička soli
-půl sáčku sušeného droždí (4,5g)
-dále jsem přidala sezamová semínka a lněné semínko
Smícháme nejdříve všechny suché suroviny, potom ty mokré, ale POZOR! Z vajíčka, které rozšleháme, použijeme asi 3/4, zbytek si necháme na pomazání. Vytvoříme nelepivý bochánek, který necháme v míse vytřené olivovým olejem kynout pod potravinovou fólií 1 hodinu.
Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na dvě poloviny, každou z nich vyválíme do placky a zamotáme do ruličky. Pečící formu vymažeme olejem a položíme obě ruličky vedle sebe. Po upečení nám na chlebu vytvoří pěkný profil. Takto připravené necháme ještě hodinu kynout pod utěrkou.
Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 30 minut.
Ještě před tím chleba potřeme zbytkem vajíčka a posypeme semínky.
Upečený chleba okamžitě vyndáme z formy a položíme na mřížku, kde ho necháme vychladnout.
Nepřejezte se!
Pekla jsem a je výborný ,jenom jsem namíchala hladkou mouku , špaldovou a žitnou a přidala jsem dýňová seminka
Proč ne 🙂 určitě se povedl